Bloemkooltaart van Yotam Ottolenghi - It's a food life (2024)

Gastblog door Merel–Gekookte bloemkool stinkt dus heel erg. Dit is zoiets wat je pas door hebt wanneer andere mensen je erop wijzen. Net als wanneer het labeltje uit je shirt steekt, of je spinazie tussen je tanden hebt, of als er één koppige haar op je achterhoofd als een antenne standvastig omhoog wijst. Lees vooral verder voor het recept van koolhydraatarme bloemkooltaart.

Dat bloemkool stinkt realiseerde ik me pas toen een tijdje terug mijn collega’s het tegen me zeiden. Of nou ja, schreeuwden eigenlijk. Zoals altijd had ik braaf mijn bakje voedsel mee om in de pauze op te eten. Dit keer was het een broccoli-wortel-en jawel, bloemkool-prutje. Omdat de nadruk tijdens de pauzes meer ligt op het ventileren van ergernissen dan op het daadwerkelijk vreten van voedsel, was ik genoodzaakt de rest van mijn lunch te nuttigen achter mijn computer. Ongeveer een minuut nadat ik mijn bakje had geopend, keek de eerste collega wat verwilderd om zich heen. ‘Ruiken jullie ook iets..?’. Ik snoof een beetje links en rechts. Niks geks te bemerken. Maar steeds meer mensen gingen mee in de walging en zochten wanhopig naar de stinkbron. Dingen als ‘de riolering borrelt omhoog via de wc’ en ‘er ligt vast een dooie rat in het ventilatiesysteem’ klonken opeens plausibel. Ik zette rustig mijn lunch voort, terwijl mijn collega’s hysterisch door het kantoor banjerden alsof ze werden gebombardeerd met mosterdgas. Opeens wees iemand naar mijn vork en krijste: ‘Het is die bloemkool!’. Niet veel later werden alle ramen opengegooid, werd er met deuren gewapperd, overdreven ‘IEUWWWW’ geroepen en spoot iemand theatraal een bus deo leeg. Vooral dit laatste maakte de geur niet minder onaangenaam, aangezien iemand van een kantoor aan de overkant van de gang kwam klagen over ten eerste het lawaai en ten tweede ‘die penetrante strontlucht’.

Sinds dit voorval heb ik een bloemkoolverbod opgelegd gekregen. Nog steeds kom ik wel eens oud-collega’s tegen die uit het niets beginnen over ‘weet je nog die ene keer dat je bloemkool mee had? Bwoaahhh!’. En altijd weer als ik tijdens de pauze mijn beruchte bakje tevoorschijn haal zie ik om me heen verschrikte hoofden. Hoofden die pas weer opgelucht ademen wanneer de afwezigheid van bloemkool is vastgesteld. Mijn collega’s zijn voornamelijk heel geur-geobsedeerd. Want ik kom er aan het einde van de dag ook vaak achter dat er al sinds de lunch spinazie tussen mijn tanden zit, maar daar zegt dan weer niemand wat van.

Gelukkig heb ik een recept gevonden waar bloemkool in zit verwerkt, maar wat niet per ongeluk fungeert als een biologische wapen. Een soort quiche, maar dan anders. Cake, maar dan hartig. Vrees niet voor de grote hoeveelheid eieren: het smaakt niet als een omelet met bloemkool. De structuur is daadwerkelijk cakeig. Lekker als avondeten en om de volgende dag mee te nemen als lunch.

Recept voor bloemkooltaart van YotamOttolenghi

Bereidingstijd: ongeveer 60 minuten

Ingrediënten voor 1 cake
Een bloemkool
130 gram volkoren bloem
8 medium eieren
200 gram geraspte oude kaas
Stuk of 10 zongedroogde tomaatjes
Een rode ui
Een gele ui
2 teentjes knoflook
5 eetlepels (olijf)olie
Handje basilicumblaadjes
Eetlepel gedroogde rozemarijn
Eetlepel kurkuma
Eetlepel komijnpoeder
2 theelepels bakpoeder
Twee eetlepels sesamzaad
Een eetlepel nigella (zwarte komijn) zaadjes
Peper en zout

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 205 graden.

Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook ze tot ze gaar zijn (ongeveer 10 minuten). Giet ze af en laat ze in een zeef goed uitlekken.

Snijd van de uien een stuk of 5 nette plakjes. Dit gaan we gebruiken als garnering. De rest van de ui mag in stukjes en samen met de olie, geperste knoflook en rozemarijn in een koekenpan. Bak het tot de ui en knoflook glazig zijn.

Knip de basilicum in stukjes boven een grote kom. Als het uimengsel klaar is kun je dit er ook bij scheppen. Meng de eieren, tomaatjes en kaas erdoor. De bloem, bakpoeder, kurkuma en komijnpoeder mogen er ook bij. Breng op smaak met peper en zout. Doe als laatste de bloemkoolroosjes in de kom en schep het mengsel om.

Leg een bakpapiertje in een bakvorm (24cm doorsnee) en vet de binnenkant in. Verspreid de sesam- en nigella zaadjes over de bodem en zijkanten. Giet hierna het bloemkoolmengsel in de bakvorm. Versier de cake plakjes ui en wat zaadjes.

Bak de cake in ongeveer 35 minuten goudbruin. Serveer met bijvoorbeeld een salade.

Tip 1: van nigella zaadjes had ik vóór dit recept ook nog nooit gehoord. Ik was van plan ze over te slaan, maar ik kwam ze per ongeluk tegen in de toko. Achteraf ben ik blij dat ik ze gebruikt heb, want het voegde echt veel smaak toe. Mocht je dus in de buurt zijn van een toko: ga op zoek naar de zaadjes!
Tip 2: lekker als lunch. De geur is ondanks de gekookte bloemkool niet weerzinwekkend, dus de omstanders zullen je naar alle waarschijnlijkheid niet lynchen.

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter| Pinterest

Check meer recepten met bloemkool:
Geroosterde bloemkool met gerookte paprika poederBloemkoolrijst met doperwtenBloemkooltortilla’s met pittige gekruid gehakt

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl & #itsafoodlifenl dan kan ik je creatie bewonderen!

De inspiratie voor dit recept komt van Kitchn.com.

bloemkoolcakehartiglunchsuikervrijvegetarisch

Bloemkooltaart van Yotam Ottolenghi - It's a food life (5)

About Merel

Hoi, ik ben Merel, kunsthistoricus, voedselfanaat en al bijna een decennium vegetariër. Samen met mijn vriend, die overigens wel vlees eet, woon ik in Utrecht. Door de jaren heen heb ik redelijk wat lievelingsrecepten verzameld, waarvan de meeste in de categorieën ‘snel, goedkoop en gezond’ vallen. Eens per week zal ik één van deze recepten met jullie delen.

Bloemkooltaart van Yotam Ottolenghi - It's a food life (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Horacio Brakus JD

Last Updated:

Views: 6001

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Horacio Brakus JD

Birthday: 1999-08-21

Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

Phone: +5931039998219

Job: Sales Strategist

Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.