Eigen homegym maken thuis? Dat kan! Lees hier wat je nodig hebt. (2024)

Wil je graag thuis jouw eigen homegym gaan maken, maar ben je er nog niet helemaal uit hoe dit eruit moet komen te zien? Ook weet je nog niet helemaal welke fitness spullen je in huis moet halen om een complete gym te maken en welke het belangrijkste zijn.

Je wilt weten waar je het beste kunt beginnen en of je wel genoeg ruimte hebt voor een homegym. Ik kan je alvast verklappen, de ruimte hoeft helemaal niet groot te zijn! Als je maar efficiënt met de ruimte omgaat. Daar straks meer over. In dit artikel kom je erachter waar je aan moet denken voor je de spullen in huis gaat halen.

We staan even kort stil bij waarom het zo leuk is om thuis een homegym te maken en wat de belangrijkste fitness spullen zijn om in huis te halen.

Waar je aan moet denken voor je de spullen in huis haalt

Net kwam al even de ruimte om de homegym te maken aan bod. Je vraagt je dan ook misschien af hoe groot de ruimte moet zijn om een homegym in te maken. Ik kan je vertellen met de juiste spullen, kom je met een kamertje van 2,5 bij 2,5m al een aardig eind.

Maar kijk dan ook goed naar de afmetingen van de spullen die je in huis gaat halen en houdt altijd en beetje speling. Ga dus niet in een kamer van 2,5m een toestel zetten van precies 2,5m.

Verder zal je moeten gaan kijken naar wat het budget is voor jouw gym thuis. Zo kun je jouw beslissingen daarop afstemmen. Verder is het goed om te bedenken dat als je thuis bezig bent dat wel moet zorgen voor jouw eigen veiligheid.

Als je alleen traint dan is er niemand die je kan helpen op het moment dat het even mis gaat of iets. Oriënteer je dus goed in de oefeningen en zorg ervoor dat je het gewicht langzaam opbouwt en de techniek van de verschillende oefeningen goed snapt en onder de knie hebt. Lees dus onze sportblogs. Daar worden vaak oefeningen in besproken die je kunt doen en hoe je die moet uitvoeren.

Waarom een homegym maken?

Nu kan jij je ook afvragen waarom zou je een homegym moeten maken? Er zitten een aantal mooie voordelen aan een eigen homegym hebben. Ten eerste bespaar je op deze manier op de langere termijn een hoop geld dat je uitgeeft aan de sportschool.

Stel je hebt een fitnessabonnement van 30,- per maand. Dan betaal je ieder jaar al 360,- euro. Stel je zit al 10 jaar bij deze sportschool dan heb je dus in totaal maar liefst 3600,- uitgegeven! Daar kan je een beste homegym mee bouwen. Dus het kan uiteindelijk een hoop geld besparen. Of je speelt quitte en je hebt de spullen zelf.

Mocht je uiteindelijk stoppen dan kun je deze spullen altijd weer verkopen en houdt je er nog iets aan over. Verder hoef je het huis niet uit en kun je trainen wanneer jij wilt. Hoe laat of vroeg het ook is. Je bent van niks of niemand afhankelijk. En laten we even eerlijk zijn, Het is ook wel ontzettend cool om jouw eigen homegym te hebben, of niet?

Mocht je het lekker vinden om lekker te schreeuwen tijdens jouw training dan kan dit thuis zo hard jij wilt (als de buren niet thuis zijn haha).

De belangrijkste fitness spullen om in huis te halen

Nu je weet waar je aan moet denken en waarom het zo leuk en slim is om een eigen homegym te hebben kunnen we hem ook daadwerkelijk gaan maken. Zorg ervoor dat de ruimte waar je het in gaat maken leeg is, dan kunnen we beginnen. Ik zal de spullen behandelen in een volgorde van meest belangrijk naar minder belangrijk. Je kunt het dus ook gebruiken als een gids of volgorde om jouw spullen in huis te halen.

Squatrek met optrekstang

Het eerste dat je in huis moet halen als je jouw eigen homegym wilt maken is een squatrek waar jij je ook aan kunt optrekken. Natuurlijk kun je ook enkel een squatrek in huis halen, maar als je dan toch bezig bent kun je het beste één kopen die ook een optrekstang heeft. Zo kun je er meer mee en hoe je hier niet apart nog een optrekstang voor de kopen.

Verder is dit stukje krachtapparatuur eigenlijk de basis van de belangrijkste oefeningen. Denk hierbij aan squaten, bankdrukken enzovoort. Mocht je verder niet veel ruimte hebben (zoals bij ons thuis) dan kun je er nog aan denken om een inklapbaar squatrek te kopen.

Zo bespaar je een hoop ruimte op het moment dat je het rek niet gebruikt en kun je er bijvoorbeeld je was neerzetten, haha.

Verder is het belangrijk om te bedenken of jouw muur het aankan op het moment dat je een squatrek in de muur schroeft. Er komt natuurlijk aardig wat gewicht op te hangen. De muur moet goed zijn en haal goede bouten in huis om het squatrek aan op te hangen, mocht dit nodig zijn.

Halterstang

Natuurlijk kom je met een squatrek alleen niet heel erg ver. Het volgende dat je dan ook in huis moet halen is een halterstang. In combinatie met een squatrek kun je namelijk al een hele hoop oefeningen doen. Denk er wel bij het kopen van een halterstang aan om de afmetingen goed te bekijken. De stang moet ten eerste in de ruimte passen, maar daarnaast ook op het squatrek kunnen liggen. Kijk dus naar zowel de afmetingen van de halterstang zelf als jouw ruimte en het squatrek.

Halterschijven of bumper plates

Als je begint met krachttraining is het misschien genoeg om alleen een halterstang te hebben, maar zodra je sterker wordt is het verstandig om ook halterschijven of bumperplates in huis te halen. Zo kun je jouw oefeningen zwaarder maken en steeds meer progressie boeken.

Natuurlijk is het wel belangrijk om dit rustig om te bouwen om jouw lichaam aan het gewicht te laten wennen. De techniek moet eerst goed zijn voor je er steeds extra gewicht bij doet. Verder kun je ervoor kiezen om halterschijven met handvatten te kopen of bumperplates die in diameter allemaal even groot zijn.

Kettlebell

Als vierde aanschaf kun je aan een kettlebell denken. Met een kettlebell zijn er alweer toch oefeningen die je kunt doen. Lees hier ons kettlebell oefeningen artikel over en download jouw eigen kettlebell oefeningen pdf. Je breidt op deze manier de mogelijkheid van oefeningen dramatisch uit.

Fitnessbank

Om nog veel meer oefeningen te doen kun je denken aan een fitnessbank. Zo kun je ten eerste bankdrukken maar ook andere oefeningen zoals de kettlebell row doen. Denk verder aan oefeningen zoals de seated shoulder press en zo door. Nu kun je echt de meeste oefeningen al doen. met alle bovenstaande producten.

Dumbbells

Als je nu ook nog een set dumbbells hebt dan kun je echt de alle belangrijke oefeningen wel doen en hier zelfs in combineren. Hier bedoel ik mee dat je bijvoorbeeld kunt bankdrukken met een halterstang, maar ook met een set dumbbells.

Begin met een laag gewicht en breid jouw verzameling steeds uit met hogere gewichten op het moment dat je sterker wordt. Mocht je nou weinig ruimte hebben, dan zou je kunnen denken aan verstelbare dumbbells.

Trainingsmatje

Een trainingsmat is handig om ook in huis te hebben om bijvoorbeeld buikspieroefeningen of andere grond oefeningen mee te doen. Het is eigenlijk één van die basis attributen om in huis te hebben.

Elastieken

Elastieken zijn net als een trainingsmatje handig om in huis te hebben. Deze gebruik ik zelf om het optrekken mee te oefenen en je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als weerstandsband om jouw armen mee op te warmen. Bekijk ook onze blog over armoefeningen die je kondoen zonder gewichten hier!

Spiegel

Een spiegel is een ding dat eigenlijk niet mag ontbreken in jouw eigen homegym. Je kunt ten eerste jezelf bewonderen tijdens jouw oefeningen. Ten tweede (en misschien nog wel veel belangrijker) je ook kijken naar jouw eigen techniek.

Zitten jouw knieën op de juiste plek is jouw houding goed, enzovoort. Je kunt jezelf een stuk beter in de gaten houden met een spiegel. Het zal je verbazen wat voor fouten je maakt op het moment dat je geen directe feedback hebt. Een spiegel is dan ook de oplossing. Daarnaast helpt het ook dat je altijd je haar in de gaten kunt houden.

Muziek Box

Op welk nummer train jij het lekkerste? Muziek is voor mij vrij belangrijk tijdens het trainen. Luisteren naar nummers die je kunnen motiveren en je door zware trainingen slepen. Het hoeft niet een enorme box te zijn, als er maar muziek uit komt. Zelf heb ik de JBL Charge 3 op het moment. En dit werkt voor mij echt helemaal prima!

Cardio apparaten

Ik heb de cardio apparaten als laatste in het rijtje gezet omdat dit een onderdeel is van jouw homegym waar je wel ruimte voor moet hebben. Natuurlijk ligt het aan wat jij wilt en wat je onder een homegym verstaat. Maar als je het mij vraagt bestaat een homegym voornamelijk uit krachtapparatuur.

Echter is het wel enorm mooi om een cardio apparaat als aanvullen in huis te hebben. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is ruimte. Heb je dit? Dan is het zeker een aanvulling! Je kunt jouw warming up erop doen en ook jouw trainingsschema afwisselen met een cardiotraining.

Als ik meer ruimte had dan was er uiteindelijk ook nog wel een cardio apparaat bij ons in de homegym gekomen.

Compleet krachtstation

Natuurlijk kun je ook in één keer een compleet krachtstation kopen! Het grote nadeel hiervan is alleen dat je alle oefeningen al vast staan. Je kunt er niet heel creatief op zijn. Het voordeel is dat je nooit heel hard hoeft na te denken om oefeningen te doen.

Natuurlijk hoeft dit met een squatrek ook niet als je de blogs van Thuis Atleet leest. Je kunt hier natuurlijk voor kiezen. Maar als je het mij vraagt dan kun je beter voor de dingen hierboven gaan omdat je dan oefeningen kunt doen die een stuk functioneler zijn dan met dit apparaat.

Conclusie

Zoals je ziet heb ik dit artikel opgebouwd in een volgorde van meest belangrijk naar minder belangrijk. Wel zijn er natuurlijk keuzes te maken en kun je hele andere doelen hebben. Zo kun je veel cardio willen doen op een spinningfiets.

Dan zul je echter wel een spinningfiets moeten hebben. Verder denk ik dat een eigen homegym maken enorm goed is om tot het volgende niveau te komen. Je kunt trainen wanneer je wilt en helemaal zoals jij wilt. Je bent van niemand afhankelijk. Bovenstaande volgorde is in ieder geval hoe ik de aankopen zou doen. Dit heb ik overigens zelf ook op deze manier gedaan.

Wat vind jij van het maken van jouw eigen homegym? Laat het hieronder weten in een reactie. Ik ben enorm benieuwd wat jij zou doen en hoe jouw homegym eruit zou komen te zien. Verder kunnen wij je altijd helpen met advies op het moment dat jij een ruimte hebt en je het moeilijk vind keuzes hierin te maken. Vraag dan jouw gratis thuis sport advies aan of neem contact met ons op.

Eigen homegym maken thuis? Dat kan! Lees hier wat je nodig hebt. (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated:

Views: 5491

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.